5 Nisan 2011 Salı

İsveç



İnanılmaz bir ülke İsveç.


Bir kere çok güzel bir doğaya sahip. Bir ucu kuzey kutbuna dayanan toprakları komple yeşil, bütün kıyılarda deniz içlere sokulmaktan hiç çekinmemiş ve müthiş hareketli bir coğrafya oluşturmuş. Stockholm'ün Baltık kıyılarında yirmi binden fazla ada var, şehir de zaten birbirine bağlanan pek çok ada üzerine kurulu. Sanılanın aksine ülkenin güney kıyıları gayet sıcak yazlar yaşıyor ve süper plajlarda denize girilebiliyor. 

İnsanlar güzel, fizikten bahsediyorum, kadın-erkek, temiz saf bir güzellik. Bir de çok şıklar, en azından şehirliler giyimlerine önem veriyorlar. Avrupa'da sokak modası Stockholm'den sorulur. Ve iyi niyetliler, kibarlar. Soğuk ülkenin soğuk insanları deseler de öyle değiller bence, sadece tüm Avrupalılar gibi kendi işlerine bakıyorlar. Ayrıca herkes anadili gibi İngilizce konuşabiliyor. Anadillerini de zaten sadece 10 milyonluk ülke konuştuğu için başkalarına öğretmek yerine kendileri başka dil öğrenmeyi seçmişler (diğer İskandinav ülkeleri gibi, yabancı yayınları çevirmek yerine halka onları okuyacak dili öğretmek daha mantıklı ve hesaplı gelmiş olmalı). 

Açık görüşlüler ayrıca, her konuda. 60'larda başlayan cinsel devrime büyük katkılar sundular. Eşcinsel evliliklere de izin veriyorlar artık.

Refah düzeyleri yüksek, son yıllarda ekonomide düşüş yaşasalar da yine Avrupa içinde üst sıralardalar. Uzun yıllardır İskandinav sosyalizmi denilen sosyal demokrat modelle yönetildiği için halkın eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçları devlet güvencesinde ve parasız. İşsizlik şu sıralar sorun ama işsizlik sigortası iyi işliyor ve yaygın. Üniversite eğitimi parasız (AB ve İskandinav vatandaşlarına). Üniversite öğrencilerine devlet maddi destek sağlıyor. Dört tarafı dost komşularla çevrili bir ülke, halkı iki yüz yıldır savaş görmemiş (buna rağmen çelik ve silah üretiminde lider olmalarını es geçiyorum). 

İleri demokrasi diye sakız ettiğimiz şeyin kralı orada, düşünce özgürlüğü de devlet himayesi altında. Kendi ülkelerinde haksızlık edilen insanlara da kucak açmış yıllarca. Büyük bir İranlı ve Kürt nüfusu var, Suriye'den daha çok Süryani yaşıyor. Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, İlhan Koman gibi sanatçılarımız sürgün yaşadılar burada gönüllü olarak. 

Tabi ki pek çok olumsuz tarafı da vardır ülkenin, en çok söz edileni de çok pahalı olması. Evet pahalı, ama çok değil. En azından diğer İskandinav ülkelerinden ucuz. Gezmeye gidiyorsanız herhangi bir batı Avrupa şehriyle aynı miktar para harcarsınız muhtemelen. Gezmek için çok alternatif sunuyor İsveç. Kuzeyde her kış bir buz oteli inşa ediliyor mesela, köpeklerin çektiği kızaklarla ulaşıyorsunuz. Deniz yoluyla muhteşem manzaralar eşliğinde Finlandiya, Estonya, Letonya gibi ülkelere bir gecelik eğlenceli bir yolculuklarla gidebiliyorsunuz. İskandinavya içinde hava ve kara ulaşımı da ucuz. Ryanair zaten var da, SAS'ta bile otobüs tren parasına uçak bileti bulabiliyorsunuz. Türkiye'den gidiş için Pegasus var ucuz, Stockholm'e uçuyor. Kopenhag'a uçup oradan trenle 45 dakikada Malmö'ye de geçebilirsiniz. Bir diğer uygun alternatif de Baltic Air ile Riga aktarmalı uçmak, ya da Riga'da gezip gemiyle Stockholm'e geçmek. Zaten isteyen her şekilde ulaşır.


Stockholm'den Helsinki, Talinn, Riga gibi şehirlere sefer yapan yolcu gemileri


Ben Stockholm, Göteborg ve Malmö'yü gördüm, üçü sırasıyla ülkenin en büyük şehirleri. Stockholm, gördüğüm en güzel şehirlerden. Göteborg bir sanayi ve liman şehri, ancak eski kent merkezi çok şirin ve iyi korunmuş. Ayrıca merkezi çevreleyen kanal etrafında yemyeşil parklar var. Kültürel aktivitelerin de batıdaki merkezi denilebilecek bir şehir. Malmö 200 bin nüfusuyla nasıl büyük şehir pek anlaşılmıyor. Modern sanat müzeleri olarak kullanılan kalesi ve etrafındaki parkları çok güzeldi. Yenilenmiş liman bölgesi modern yapılarla dolu. Şehir daha çok mühendis-mimar Calatrava'nın Turning Torso binasıyla tanınıyor. Tamamen alçak binalardan oluşan şehirde böyle bir gökdelen abes dursa da şehrin simgesi olma amacına ulaşmış, kimilerince nefret edilen bir bina.

Turning Torso, Malmö
Malmö'nün bence en iyi yanı, İsveç ve Danimarka'yı birbirine bağlayan 12 km'lik Öresund köprüsüne sahip olması. Bu sayede gördüğüm en güzel şehirlerden bir diğeri Kopenhag'a 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Kopenhag'ı Stockholm'den daha çok beğendiğimi söylemeliyim, ancak orası İsveç'ten çok daha pahalı. 

İsveç'i ben çok sevdim, eminim siz de çok seveceksiniz.

1 yorum:

  1. merhaba ben de erasmus için kristianstada gidicem bu agustos kopenhagdan isvece trenle gecmekten bahsetmişsiniz fakat shengen vizesiyle giriş yapıcagımız ilk ulke bu durumda isvec olmalıymıs yani dogru olan hangisi acaba?

    YanıtlaSil

 
Free Hit Counter